Akupunkturo je mogoče s pridom uporabljati tudi pri zdravljenju otrok. Otroku je najprej potrebno pojasniti, za kaj pri tej metodi zdravljenja gre, in če se otrok igle boji, je mogoče akupunkturne točke pritiskati s topo, prožno iglo, ki pa ne predre kože.

 

Akupunktura in zasvojenost

Čeprav je akupunktura uspešna tudi pri začetnih stopnjah odvajanja od različnih oblik odvisnosti, pa akupunktura ni odvisna le od pravilne diagnoze in natančnega zabadanja igel, temveč tudi od pacienta, ki ne sme biti zgolj pasiven opazovalec. Tako lahko z metodo akupunkture pomagamo pri odvajanju od kajenja ali uživanja alkohola, saj pomaga potlačiti željo po kajenju ali pitju pri odvisniku, vendar pa mora resnični sklep o odporu skušnjavam po "še enem dimu" oz. "še enem kozarčku" sprejeti pacient sam.Copyright: 2000 - 2013

AKUPUNKTURA
Hotel TROJANE,
Tel.:
(01) 723 36 10

GROŠELJ Franc, dr. med., spec. spl. med., akupunkturolog

Kliknite za povezavo !
Kliknite za povezavo !
Kliknite za povezavo !

AKTUALNO !


Akupunktura je del obsežnejšega medicinskega sistema, ki se je obdržal skozi stoletja. V rokah pravilno strokovno usposobljenega praktika pomeni varno metodo zdravljenja, namenjeno lajšanju bolečin, poleg tega pa je tudi klinično vsestransko uporabna. Z akupunkturo je mogoče učinkovito pomagati pri kroničnih težavah z dihali (astma), pri nevroloških in fizičnih motnjah (glavoboli in bolečine v križu), pri prebavnih motnjah in kroničnih menstrualnih težavah. Z akupunkturo pa je mogoče uspešno zdraviti tudi čustvene in duševne težave ter različna stanja odvisnosti.
  AKUPUNKTURA
V temelju več kot 5000 let stare azijske medicinske tradicije leži prepričanje, da telo prepredajo meridiani oz. energetske poti, ki razporejajo energijo, ki nastaja pri prebavi in ob dihanju, po organih in tkivih. Poleg tega pa meridiani prevajajo tudi dedno energijo. Do bolezni pa prihaja zaradi motenj, ki se pojavijo pri nastajanju energije oz. pri njenem pretoku. Tako je znanih okrog 700 kitajskih točk, na katerih je mogoče diagnosticirati in zdraviti različne bolezni, saj je mogoče preko njih vplivati na pretok energije v meridiane, mogoče jo je okrepiti, oslabiti, usmeriti v druge meridiane ali odstraniti iz okolja vrinjeno energijo.
Izraz AKUPUNKTURA izvira iz latinskih besed acus (igla) in pungere (bosti). Po tej metodi zabadajo igle v določene točke na koži zato, da bi vzpostavili ravnotežje energije CHI, ki je bistvena za zdravje. Za terapevtske namene pa se ne uporabljajo le igle, temveč tudi pritisk s prsti, saj obstajajo številni načini za vzpodbujanje energije chi.
Akupunkturo lahko opravlja le strokovno usposobljen specialist. Postopek se opravlja z iglami različne dolžine iz plemenitega jekla, zlata ali srebra. Igle se navpično ali poševno zabadajo v točke različno globoko, z manipulacijo (vrtenje, ...) pa poskuša terapevt uskladiti energetski tok, ga vzpodbuditi ali umiriti. preusmeriti ali odstraniti iz telesa. Posamično zdravljenje traja od 15 - 60 minut.

Pri akupunkturi ne gre toliko za zdravljenje bolezni ali simptomov, kakor za zdravljenje ljudi. Posebno uspešna je akupunktura pri zdravljenju naslednjih motenj:
- bolezni dihalnega sistema: prehladi, akutno vnetje mandeljnov, akutni bronhitis, bronhialna astma, ...
- bolezni oči: akutni konjunktivitis, kratkovidnost, očesna mrena, ...
- bolezni v ustni votlini: zobobol, bolečine pri puljenju zob, vnetje dlesni, akutni in kronični faringitis, ...
- bolezni prebavnega sistema: krč požiralnika, kolcanje, kronični čir na dvanajsterniku, akutni čir na dvanajsterniku, katar debelega črevesa, dizenterija, zaprtje, driska, paralitično zaprtje, ...
- bolezni živčnega sistema: glavobol, migrena, nevralgija trigeminusa, paraliza facialisa, bolezni perifernih živcev, nevrogena disfunkcija mehurja, ...
bolezni kosti in mišic: lumbago, išias, osteartritis, "otrplo rame", "teniški komolec", ...

Upoštevati pa je potrebno dejstvo, da gre tudi pri večini navedenih motenj za mešanico različnih simptomov, saj ravno akumpunkturist razume povezavo med simptomi, ki jih je mogoče zdraviti skupaj. Akupunktura je predvsem metoda holističnega zdravljenja, kar pomeni, da gre pri akupunkturi za ponovno vzpostavitev energetskega ravnotežja, zaradi česar bodo simptomi izginili.

POSTOPEK AKUPUNKTURNEGA ZDRAVLJENJA

Pri prvem obisku apunkturist povpraša pacienta o prebolelih boleznih, pri čemer opazuje njegovo barvo kože, bistrino oči, način dihanja, njegovo hojo, način sedenja, gibe in barvo glasu. Šele tako si akupunkturist lahko ustvari popolno sliko o pacientu in osnovo za diagnozo.
Temu običajno sledi telesni pregled, dolžina katerega je odvisna predvsem od tega, koliko je akupunkturist že odkril iz pogovora. Pregled se osredotoča na dihanje, utrip in merjanje temperature, pregled jezika in merjenje utripov.
Akupunktura pozna 12 utripov, in sicer po enega na vsakem meridianu in po šest na vsakem zapestju. Vsak utrip ustreza določenemu vitalnemu organu. Duša in telo, čustva in telesne reakcije so nerazdružljivo povezani. Morda sta duši ali telesu potrebna le boljša prehrana, morda pa oba potrebujeta temeljito spremembo.
Povišan krvni tlak povzročajo pogosto živčni ali psihični vzroki, za njimi pa se lahko skrivajo tudi resne organske okvare, zaradi katerih je obisk pri zdravniku nujen.
Najprej pritisnemo 3 x na vratno utripalnico hkrati levo in desno v višini Adamovega jabolka, pri tem pa globoko vdihnemo. Nato 2 x pritisnemo na vdolbino lobanjskega dna sredi tilnika. Nato z zmernim pritiskom obeh rok masiramo tkivo pod popkom. Nazadnje pritisnemo še zunanjo stran zapestja v zapestni gubi in nato še 5 x močno potegnemo za konico sredinca.
Pomožne točke proti srčnim težavam in visokem ali nizkem krvnem tlaku

Vsakdo se v življenju srečuje z občutki prestrašenosti in občasne duševne potrtosti. In če ti občutki niso posledica resnih psiho-fizičnih bolezni, je akupunktura zelo učinkovito sredstvo.
Točke proti prestrašenosti ležijo vzdolž srednje telesne črte, na vrhu spodnje čeljusti ter na koncu prsnice.
Točke proti depresivni potrtosti ležijo desno zgoraj na najobčutljivejšem delu trebuha, v komolčni gubi (pritiskamo jo od znotraj navzven), v zapestju, kjer bije žila ter na nohtu sredinca. Zadnjo točko masiramo s palcem druge roke.

ZA VSE NADALJNJE INFORMACIJE NAS LAHKO POKLIČITE PO TELEFONU ŠTEVILKA:
(03) 56 79 060 ALI PA NAM POŠLJETE ELEKTRONSKO POŠTO NA NASLOV:
info@vitasan.si !